Kuih Lompang Pandan

 
Kuih Lompang, is one type of dessert. One of traditional Kuih in Malaysia. It is easy to be prepare since  it's require a simple ingredients.
Let me show you how simple is it actually! ;)

Ingredients :
3 Cup rice flour
4 Cup  water
1 cup Sugar
5 Pandan Leaves
1 Small spoon coloring
2 Tablespoon cornflour/ tapioca flour
1 Smallspoon  alkaline
   Pinch of Salt
 100g fresh grated coconut (white only. For topping)


Methods :
  1. Blend pandan leaves with water. Use filter and take the pandan paste only.
  2. Mixed all flours, sugar, pandan paste and alkaline in the blender and blend for a while.
  3. Steam cups for 5 minutes, then pour in batter into cups and steam using medium heat for 15 minutes. Remove heat and leave to cool.
  4. Mix grated coconut with salt, coat the steamed Kuih Lompang, serve.

    Pretty easy right?!  ;) If you want to make it tastier, You can modified the recipies  and use coconut milk in your recepies. Instead of using 4 cups of water , you can use 2 cups of water and 2 cups of coconut milk.

Bahan-bahan ( 30 biji Lompang)

  • 3 cawan tepung beras
  • 4 cawan air
  • 1 cawan gula pasir
  • 5 helai daun pandan
  • 1 sudu kecil pewarna hijau
  • kelapa putih (di gaul dengan sedikit garam . Untuk diletakkan di atas lompang )
  • secubit garam halus
  • 1 sudu kecil air kapur
  • 2 sudu besar tepung ubi / tepung jagung
 Cara-cara :
  1. Potong daun pandan dan kisarkan dalam blender bersama air. Kemudian tapiskan untuk mengasingkan daun dan air pandan.
  2. Masukkan  Air pandan, tepung, gula, pewarna dan garam secukupnya. Blend untuk seketika sehingga semuanya sebti.
  3. Kukuskan mangkuk lompang terlebih dahulu . Untuk memudahkan agar lompang tidak melekat, masukkan sedikit butter. 
  4. Kukuskan lompang selama 15 minit. Setelah siap sejukkan.
  5. Keluarkan lompang dari cawan dan letakkan  kelapa parut yg telah digaul dengan garam ditengah2 lompang.
* Kalau anda mahukan rasa lompang yang lebih sedap.=P~ Tambahkan  santan kelapa dalam adunan lompang . Jika resepi asal mengunakan 4 cawan air, maka gantikan dengan 2 cawan air sahaja dan 2 cawan santan.
Senang je, mudah dan cepat untuk disediakan. Zue tak letak kelapa kat atas tu. :"> ...pasal masak malam2, kelapa tak de..hehehe ;))
 

Comments

  1. hijau...letak kelapa kat tgh jadi la PAS

    ReplyDelete
  2. Hmm..kuih ni memang sedap di makan ...sambil makan datanglah baca kisah-kisah masyarakat yang semakin ganas....dijemput untuk berkongsi pendapat.
    Terima Kasih

    ReplyDelete
  3. i would rather have baked macaroni with cheese :-"

    ReplyDelete
  4. orite shmssd n awanputih ;)) nanti Zu melawat lepas makan kuih lompang ni ye :))

    :(( Baked macaroni wuth cheese.. :((

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Burnt sugar apam ? (Apam Gula Hangus )

Ros Chalet , Cameron Highland (Tanah Rata , Taman Sedia)

MyLot.com : Paid Per Post Forum ( Online money Making..Absolutely Free)