Posts

New Delhi-Agra - New Delhi

Image
Hari Ke-7  jam 8 lebih kitaorang bertolak dari Kashmir ke Srinagar Aiport memandangkan flight jam 12 lebih. Sebelum sampai Aiport, leceh sikit, sampai kat post guard sebelum airport kena turun and bawak semua barang2 scan, then naik balik. Kalau kat india, tak perlu lah rajin2 datang awal kat airport, sebab luar Airport polis jaga dan cuma benarkan masuk kalau flight korang  dalam 2 jam akan berlepas. kalau datang awal, lepak le korang kat luar airport. Ye lah kan, India kat atas jalan pun dorang tido, imagine le kalau Airport open to public mcm tu, semua serbu masuk tido dlm airport. Tupasal kalau nak naik flight je bleh masuk. Kalau nak hantar, kat luar airport je. masuk pintu Airport terus kena scan barang  then bila nak boarding kena scan lagi sekali. Yang scan last ni leceh sikit, hand carry akan ada label kena ambil time check in kaunter mcm kat bawah. Lepas masuk and scan, kalau beg korang label tu tak di cop, korang kena bawak beg tu kat mega officer dorang dan kena kluarkan …

Kashmir - Parimahal, Kashmir

Image
Parimahal ni satu lagi tourist attraction yang kitaorang pegi on last day. Atas bukit lokasinye. Tapi mcm yang sedia maklum, tak de apa sangat. Kashmir ni banyak dengan Taman2. Tapi view ye cantik.Taman2 drang memang berbayar nak masuk, tapi murah je fee nye.



Rasa mcm 3 tingkat  taman ni. 

Ni Travel video first Zu buat. Ala kadar je sebab malas kan. Maybe next trip boleh improve banyak...hehehe



Kalau cakap  pasal Kos, Zu memang tak de take note apa Zu spend in details. Cuma Zu based on brapa duit yg Zu tukar je,

Yang pasti ada yang kitaorang dah bayar dari Malaysia macam flight Tiket dan booking Hotel Online thru Agoda. Untuk Tour, memang bayar di sana on last dat.
Total Pay from malaysiaMAS Flight (KUL-Del-KUL)818.38Air India ( Del-Srinagar-Del)243.25Hotel Pahalgam (Volga Hotel)73.58Per paxHotel Agra ( Pearl Blue Hotel)55.83Grand Godwin New Delhi58.38Total Pay from malaysia1249.42RM 2000  changed to INR rupee1700Bayar  Tour Kashmir600per paxBayar  Tour  Delhi & Agra200per pa…

Gulmarg - City tour Kashmir

Image
Hari ke-5, kitaorang jalan jauh sikit, ke Gulamarg cari salji lagi. Awal2 pagi kitaorang dah keluar.  On the way ada singgah bergambar kejap memandangkan awal dan kaunter bukan jam 10 pg je.

 Sampai di Gulmarg kitaorang ambil guide. INR 700..dia akan bawak dari parking sampai atas. dia lah juga tukang ambil gambar. dari tempat parking tu jalan dlam satu kilometer lebih jugak rasanye. Kena sewa boot kat sana. Sewa boot INR 100 je..dalam RM 6. Tp yg lecehnye nak jalan jauh pakai boot tu tak selesa. Kerete biasa tak boleh masuk sini..ada dia punya shuttle..tapi mahal.






Gate dan kaunter tiket blom buka..tapi org dha panjang beratur. Untuk beli tiket hantar wakil je. Memang ramai gila, local penuh. sampai gaduh jugak lah kita org ngan geng india yg datang dalam group tp naknaik gondola walaupun kitaorang kat depan, dorang nak bg semua group dorang  naik dulu.. sorrylah.... kat tempat dorang pun.. kena tahu hak sendiri gak le..kekeke

Phase 1 gondola style lama punya

Mujur ambil gambar tiket…

Tulip Garden - Mughal Garden , Kashmir

Image
Hari ke -4, kitaorang just visit Tulip garden dan mughal Garden je. Cuaca pasal gila. Kat Tulip Garden yang tak tahan, mcm mendidih otak. tapi dek kerana dikelilingin  bunga tulip, kurang sikit azabnya.








Selesai layan tulip, kitaorang ke Mughal Garden pulak. Garden2 ni dekat je. Mughal garden pun view Dhal Lake. Tapi Mughal garden lagi best lepak pasal banyak pokok besar untuk berteduh dibandingkan ngan Tulip garden.
Mughal Garden INR 24 je...tak sampai 2 hengget pun nak masuk.




kalau dah ke sini tak sewa pakaian dorang tak complete le. Sewa je. Kalau guna camera sendiri INR 100 je, dalam RM 6  duit kita, pastu posing le sesuka hati. Pilih warnak n design mana koran

Khasmir: Pahalgam

Image
Memandangkan kitaorang memang dah book hotel kat Pahalgam untuk 3/4, so awal2 pagi kitaorang dah ke sana.. sampai sana awal jugak.. sebelum kul 12, tapi hotel bagi check in awal dan payment semua waktukluar. Kashmir punya style mcm tu, time nak balik baru bayar. Sama mcm kitaorang punya tour guide. Last day  sebelum balik baru dia collect payment. so kita nak book dari malaysia pun tak risau sangat kot2 kena scam ke apa ke.  sampai hotel check indan simpan barang, then kitaorang  pegi nego untuk kuda naik ke Mini switzealand.


Volga Hotel INR 2500 per room



Ni Harga naik kuda yang ada kat signboard. Tapi korag jgn pulak ikut jek. Kena tawar dan main tarik tali. sebab kitaorang ada "Kakak Kawasan", dia tolong tawar menawar, kitaorang dapt INR 750 je untuk 4 stop. Tulyan Lake kitaporang tak pergi, pasal tu untuk trekking, jauh dan tak sesuai sebab bawak infant plus cuaca mendung.

Kalau kat Sonamarg, naik kuda kat kawasan salji je. Tapi kat sini naik kuda mmg mencabar, naik turu…