Posts

Trip ke New Zealand : Summary (Itineraries dan Budget)

Selesai sudah post pasal trip.sure ramai yang nak tahu kos perjalanan ni kami. Dalam list ni Zu cuma masukkan kos wajib . Kitaorang memang tak de buat sebarang aktiviti. Untuk kos beli barang makanan tambahan, snek , buah dan sayur2 ke tu optional. so memang zu tak masukkan, Yang makan kat luar pun tak masukkan pasal stok yang kitaorang bawak memang cukup sepanjang perjalanan dan masih berbaki sikit di bawa balik. Sos, kicap dan minyak kitaorang tinggalkan kat shared kitchen apartment je.

DetailsTotal RMPer person (MY)Flight KUL-Auck-KUL3846.001923.00Flight Auck-Christchurch-Auck891.92445.96Auck-CHC RM 424.81 for 2 person with luggageCHC-Auck  RM 467.11 for 2 person with luggageAuck Hotel/hostel North IslandPandora's Home Auckland      29/8187.5893.79Huka Falls Resort  30/8257.54128.77Kiwi International Hotel  (Auckland)    31/8211.00105.50Car- Auck 3 days496.17248.09Petrol Auckland272.47136.24South IslandSouthwark Apartments (Christchurch)  - 9/1/2017262.02131.01Ace accomoda…

Trip ke New Zealand - Destinasi Akhir.

Image
Cuaca di Christchurch  masih sama seperti waktu kitaorang sampai. Hujan tak henti2. Sampai je terus kitaorang cari Botanic Garden. Tapi baru kejap nak bergambar, hujan lebit tiba. Terpaksa lag bergerak je. Nampak macma tak nak stop. Sekali dah jalan stop pulak kejap. Jadi sempat kitaorang bergambar kat tepi2 jalan tu je sebelum ke Soutpark Apartmetn untuk check in.










 Kamera pun siap ada titisan air hujan . Mujur ada waterproof case.hehehe
Sebelum check in kitaorang guna Apps Zabihah untuk cari restoren halal tapi kedia yang dicari rupanye dah ditukar jadi kedai lain. Perut pun dah lapar. Kitaorang park kete dan  ronda2 jalan kaki. Masuk ke Wesfield Mall dan  ternampak Kebab Land dengan sign halal. Mujur lagi jumpa, battery dah low...hahaha

Terus order Meals on plate yang bertimbum satu pinggan lengkap dengan lamb, kuskus, fries, veggie salad dan 3 jenis sos pilihan. Tak ingat pulak harga tapi rasa mcm dalam NZD $ 13.++. Tapi berbaloi pasal portion besar dan rasa pun ok.

Perut kenyang …

Trip Ke New Zealand : Lake Pukaki, Lake Tekapo dan Church of Good Shepherd.

Image
Lake Pukaki
Lake Pukaki cuma 10 minit drive dari Twizel. Memang on the way ke Christchurch kitaorang singgah je semua tempat2 ni. Cuma waktu sampai mendung dan tak cantik sangat nak bergambar. Tapi dalam cuaca cerah memang cantik dengan air tasik yang biru.






Dekat sini ada kedai jual Salmon. Banyak infomation pasal salmon ada kat sini. Video penternakan Salmon pun ada ditayang untuk maklumat visitor. Boleh tahan juga lah harga salmon dia.

Itu je yang ada kat sini. Maka perjalanan diteruskan ke Lake Tekapo pulak. Dalam 40 km lagi. Lake Tekapo pun sama je, ada tasik cantik dengan view gunung2. Jadi tak banyak gambar yang kitaorang ambil.
Antara yang terkenal dekat Lake Tekapo ni Church of Good Shepherd.



Tengok je rumput2 dalam gambar tu tunduk. So boleh imagine tak angin kuat dan sejuk yang bertiup. Mmg tak tahan kalau nak posing lama2 kat situ,


Itu je yang menarik di sini. Bukan senang nak dapt peluang pasal ramai dok kerumun nak ambil gambar. Ada juga pasangan pengantin yang buat phot…

Trip ke New Zealand : Cromwell & Twizel

Image
Dalam perjalanan ke Twizel yang hanya 2 jam lebih, masih ada kawasan  yang kadang2 ada salji turun memandangkan kami masih merenstasi kawasan berbukit. Tapi sikit sangat. Namun cuaca sejuk memang sama je kat mana2.



Nampak ada tempat untuk tengok view cantik Kat Waitaki ni terus je kitaorang berhenti. Bukan apa, dok aim nak ambik gambar dekat rumput yang bulat2 tu. cantik je tengok. Lepas kitaorang stop bergambar, banyak pulak kete yang  follow.. hahaha.. tak boleh nak posing sesuka hati dah. Tak lama lepas tu angin kuat dan mula turun salji. Terpaksa lah beredar kalau tangan sejuk pegang hp pun asyik tak sedar nak terjatuh.


on the way di Lindis Pass memang cantik view.


Kat  tepi2 jalan banyak batu yang disusun tinggi. Rajin betol org berenti dan susun batu2 tu,

On the ke Twizel. Kami lalu di pekan Cromwell yang biasanya terkenal dengan hasil pertanian dan ladang buahan2. Tapi dah musim sejuk, pokok2 pun tinggal ranting je lah. Banyak ladang anggur dan wine kawasan sini, Alang2 lalu, k…